INIŢIATIVA CENTRAL-EUROPEANĂ

DIMENSIUNEA PARLAMENTARĂ

 

https://www.cei.int/parliamentary-dimension

 

 

I.         PREZENTARE GENERALĂ

 

a.   Obiective, istoric, componenţă

 

În noiembrie 1989, la Budapesta, cu prilejul reuniunii vicepremierilor şi miniştrilor de externe din Austria, Ungaria, Italia şi Iugoslavia, a fost luată decizia creării unei iniţiative, denumită ”Patrulater”, al cărei scop era dezvoltarea cooperării politice, economice, tehnice, ştiinţifice şi culturale. O dată cu admiterea Cehoslovaciei, în 1990, structura a devenit "Grupul Pentagonal", iar în 1991, prin aderarea Poloniei, s-a transformat în "Grupul Hexagonal". Bosnia-Herţegovina, Croaţia şi Slovenia s-au alăturat acestei forme de cooperare, redenumită Iniţiativa Central-Europeană (ICE). România a aderat la ICE la 1 iunie 1996, cu ocazia reuniunii de la Viena a miniştrilor afacerilor externe ai ţărilor membre ale Iniţiativei.

 

Dimensiunea Parlamentară a Iniţiativei Central-Europene s-a manifestat iniţial, în 1991, sub forma unor reuniuni parlamentare asociate celor organizate la nivel guvernamental. În prezent, din acest for de cooperare parlamentară fac parte 17 state, dintre care 9 state membre UE – Bulgaria, Cehia, Croaţia, Italia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Ungaria - şi 8 state ne-membre UE – Albania, Belarus[1], Bosnia şi Herţegovina, R. Macedonia de Nord, R. Moldova, Muntenegru, Serbia, Ucraina.

 

Principalele obiective ale ICE-DP sunt:

 

  1. Structură organizatorică şi funcţionare

 

Activitatea Dimensiunii Parlamentare a ICE se desfăşoară conform Regulilor de Procedură ale Dimensiunii Parlamentare a ICE.

 

Adunarea Parlamentară – se întruneşte cel puţin o dată pe an, în sesiunea de toamnă, în ţara care deţine preşedinţia ICE-DP. La Adunare participă delegaţiile naţionale în ansamblul lor (dimensiunea unei delegaţii naţionale se stabileşte în funcţie de criteriul demografic). Adunarea Parlamentară dezbate teme de interes comun pentru membrii săi şi poate adopta decizii relevante domeniului său de activitate, numai în prezenţa majorităţii delegaţiilor. La sfârşitul fiecărei Adunări Parlamentare este adoptată o Declaraţie finală, care este transmisă şefilor de guvern şi miniştrilor de externe din statele ICE.

 

Comitetul Parlamentar – se întruneşte o dată pe an, într-o sesiune de primăvară, în ţara care deţine preşedinţia. Fiecare delegaţie naţională participă cu doi reprezentanţi, unul dintre ei fiind şeful Delegaţiei naţionale la ICE-DP. Lucrările Comitetului Parlamentar se desfăşoară potrivit aceloraşi dispoziţii procedurale care se aplică şi în cazul Adunării Parlamentare.

 

Preşedintele ICE-DP - în conformitate cu Regulile de Procedură, preşedinţia anuală a ICE-DP este asumată, prin rotaţie, de parlamentul ţării care deţine preşedinţia în exerciţiu a ICE. Preşedintele ICE-DP este şeful Delegaţiei naţionale la ICE-DP din ţara respectivă.

 

Începând cu 1 ianuarie 2024, Preşedinţia ICE şi ICE-DP este exercitată de Albania.

 

Vicepreşedinţii - sunt şefii de Delegaţii din ţara care a deţinut anterior preşedinţia şi,  respectiv, din ţara care va prelua preşedinţia ICE-DP.

 

Comisia Permanentă - este alcătuită din preşedinte şi cei doi vicepreşedinţi ai ICE-DP, preşedinţii comisiilor generale şi preşedinţii delegaţiilor naţionale şi asigură continuitatea şi funcţionarea eficientă a ICE-DP între sesiuni. Poate fi convocată la propunerea Preşedintelui ICE-DP şi poate adopta decizii în prezenţa majorităţii membrilor, prin consens-minus-unu.

 

Comisiile generale             

 

 

 

 

Fiecare Comisie este formată din o treime din membrii Adunării Parlamentare, fiind reprezentate toate delegaţiile naţionale. Mandatul preşedintelui şi vicepreşedintelui unei Comisii generale este de 1 an şi se poate reînnoi de două ori. Comisiile se întrunesc cu cel puţin 35 de zile înainte de Adunarea Parlamentară. Documentele adoptate cu acest prilej sunt distribuite delegaţiilor naţionale cu cel puţin 30 de zile înainte de Adunarea Parlamentară. De asemenea, Preşedintele Comisiei poate desemna un raportor pentru examinarea unei teme specifice, raportul urmând a fi prezentat în cadrul Adunării Parlamentare.  

 

Comisiile generale pot organiza reuniuni comune cu Comitetul Coordonatorilor Naţionali sau cu Secretariatul Executiv al ICE, care îşi desfăşoară activitatea la nivel guvernamental, în vederea îmbunătăţirii coordonării dintre dimensiunile guvernamentală şi parlamentară ale Iniţiativei.

 

Subcomisii ale comisiilor generale - fiecare comisie generală poate înfiinţa subcomisii, care trebuie să reflecte domeniile de activitate ale acestora.

 

Subcomisia pentru relaţia cu organizaţiile parlamentare internaţionale şi regionale - alcătuită din 5 membri, funcţionează sub coordonarea Comisiei Permanente.

 

Secretariatul este asigurat de parlamentul care deţine preşedinţia în exerciţiu a ICE-DP.

                              

Limba oficială de lucru a ICE-DP este engleza.

 

 

II.        PARTICIPAREA PARLAMENTULUI ROMÂNIEI LA ICE-DP

 

Parlamentul României este membru cu drepturi depline în cadrul ICE-DP din anul 1996. Delegaţia Parlamentului României este alcătuită din 14 parlamentari (7 membri titulari şi 7 membri supleanţi), distribuiţi în cele 3 comisii generale ale ICE-DP.

 

În anul 2009, România a exercitat pentru prima dată, atât la nivel guvernamental, cât şi parlamentar, Preşedinţia ICE, respectiv a ICE-DP. Totodată, Delegaţia Parlamentului României la ICE-DP a deţinut preşedinţia Comisiei ad-hoc pentru protecţia mediului înconjurător şi turism în perioada 2000-2005 (Camera Deputaţilor), şi preşedinţia Comisiei generale pentru probleme economice, după cum urmează: 2006-2008 (Camera Deputaţilor), 2009-2012 (Senat), 2013-2015 (Camera Deputaţilor), 2020-2023 (Camera Deputaţilor, dna deputat Biró Rozália-Ibolya).

 

Reuniuni organizate în România:

 

1.      Reuniunea Comitetului Parlamentar al ICE-DP cu tema „Contribuţii la depăşirea crizei economice internaţionale: dezvoltarea dialogului în ţările ICE/ consolidarea cooperării între parlamentele naţionale” (organizată de Camera Deputaţilor, Bucureşti, 7-9 mai 2009), sub egida preşedinţiei române a ICE-DP;

 

2.      Reuniunea Adunării Parlamentare a ICE-DP cu tema „Atenuarea impactului crizei economice globale în spaţiul ICE: rolul parlamentelor naţionale” (organizată de Senat, Bucureşti, 27-28 octombrie 2009), sub egida preşedinţiei române a ICE-DP;

 

3.      Reuniunea Comisiei generale pentru probleme economice a ICE-DP cu tema „Noi locuri de muncă printr-un hub regional al ICE pentru tinerii înalt calificaţi - o provocare pentru industriile culturale şi creative” (organizată de Camera Deputaţilor, Bucureşti , 9 octombrie 2014), sub egida preşedinţiei române a Comisiei economice a ICE-DP;

 

4.      Reuniunea Comisiei generale pentru probleme economice a ICE-DP cu tema „Consecinţele economice ale războiului din Ucraina în ţările ICE” (organizată de Camera Deputaţilor, Bucureşti, 28 martie 2023), sub egida preşedinţiei române a Comisiei economice a ICE-DP.

 

III.     LINK-URI UTILE

 

           Iniţiativa Central Europeană

           www.cei.int   

 

         

             Ianuarie 2024

 


[1] În luna martie 2022, pe fondul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, participarea Belarus a fost suspendată la nivelul ICE.